måndag 29 oktober 2012

Söndag Marestorp

-4 grader och sol idag igen kan det vara bättre. Idag står rådjur på dagordningen. Släpper Ozzy och Raja från två olika håll. Ozzy har ett otroligt fin sök ligger ute 10 - 15min åt gången och lägger mycket mark under sig. Efter en stund får Raja upp ett rådjur. Ozzy han är inte sen utan letar upp Raja och hänger på sedan kör de detta djur i över två timmar utan att vi fick någon skott chans, men Paul såg att det var en lite spetsbock. När vi fått in hundarna så fikar vi och sen ska gamle Rex ut (tio och halvt år). Släpper Rex och tar väl fem minuter så går han igång. Det tar en liten runda på hygget för att sen gå från hygget. Han går på rätt bra så jag är ganska säker på att det är rådjur han driver. Men det blir jag klok på att det inte är när Paul skjuter bom på en hare, denna haren kör han 20min till 30 min för att sedan vända tillbaka till mig. Han var trött och tungan hände och slängde. Där efter är det tid för hemfärd. Får tacka Ronny , Karin och Anita för en trevlig och härlig helg, detta får vi göra om.

Lite fina bilder från Sjöstugans Camping











Jakt och svamp plockar helg i Delary och Marestorp

 Fin sexa
                                                         Bock dräparen Torbjörn själv!

Jag ,Anita ,Ronny och Karin hade en helg i Kronobergs skogarna med jakt för mig och Ronny, svamp plockning för Anita och Karin. Vi hade hyrt en villastuga på Sjöstugans camping där vi bodde med fyra hundar. Lördagen började med kanon väder -5 grader och solsken, jag och Ronny ska jaga i Delary. Samling klockan 08:00, älgkalv och rådjur på schemat. Torbjörn och Jan-Erik börjar att släppa sina hundar och det blir upptag på rådjur för bägge hundar nästan omgående. Tyvärr blir det inga skott tillfälle på dessa djur. Efter fikan så släpper jag Ozzy och Ronny släpper Raja. Ozzy börjar driva i kopplet när vi är på väg ut så jag släpper honom och det tar inte lång stund innan en bock är i rörelse. Detta drev går över ett stort hyggen och in i en storskog för att sedan komma ut på hygget igen och framför Torbjöns bössa. Det blev en dyr bock där gick 3 kulskott hahaha. Första skottet tog men djuret gick iväg så Tobbe gick ner och tog Ozzy på löpan för att vi ska spåra upp djuret. När jag kommer fram till Tobbe kollar vi av skottplatsen och hittar blod, efter en halvtimma så spårar vi med Ozzy och han hade inga problem med att hitta fram till djuret, en fin sextaggare. Under tiden som Ozzy kört bocken så har Raja också fått upptag det går ner mot Helge å och följer den in på grannmarken. Hon kör på där ca: 1 timma. När vi fått in Raja så ska Tobbe släppa igen och ännu en gång blir det upptag men det går ur såten ganska snabbt. Efter detta var dagen till enda med en fin bock. När vi kom till stugan så kom frugorna hem samtidig med otroliga mängder med svamp. 21 kg trattkantareller helt otrolig.

fredag 12 oktober 2012

Då var det dax för älgjakt i Delary

Måndagen den 9 oktober började årets älgjakt (tilldelning tjur över sex taggar och kalv). Vi var 12st som samlades vid Delarys idrottsplats 06:00 på måndags morgon , alla jägare med stora förväntningar. Det är bestämt vi ska sitta på pass fram till 09:00 och där efter driva av marken om inget annat har hänt. Det enda vi såg på morgonen var en pinntjur som Patrik hade på ett hygge. Första delen av marken går Magnus från ett håll och Patrik går från ett håll med sin hund. Där var ingen älg hemma. Nästa såt ska jag och Ronny gå med Raja och Ozzy. Ronny går längs helge å och norra gränsen jag själv går över ett stort hygge med björkslöj. Med mycket möda och svett så kommer jag över utan något upptag. När jag kommer in i storskogen stannar jag för att kolla gps'n och se var Ozzy befinner sig. När jag står där och kollar mig omkring så ser jag att det står en älg ko 30 m vänster om mig och glor på mig. Min första tanke var är här kalvar men jag såg inga. Jag informerade att jag skulle sätta fart på kon, när jag gjorde det vände hon och sprang det hållet hon kom från. Då såg jag att det var en älg till hundra meter bort, älgarna springer förbi torn 14 där Evald sitter och han kan bara lyfta på hatten och se när de fortsätter in på grannmarken. Efter detta så avslutade vi för dagen.
Trött husse Patrik och trött hund


Dag två började med 0 gradigt väder idag har tjuren blivit utbytt mot kviga då grannarna har skjutit tjuren. Alla sitter ute på morgonen men har inga observationer. Efter fikat gör vi som dag ett driver av marken igen. Idag går vi med lite mer folk och tar mindre såter. Första och andra såten gav ingen utdelning. Tredje såten där jag och Ronny gick igår, går Magnus och Patrik med hund. Jag sitter själv i torn tretton och halv nickar när jag ser något som rör sig inne i storskogen FAN det är älg och den är på väg rakt ut mot mig. Jag ställer mig upp lägger an osäkrar och har älgen i siktet. När jag står där så känner jag att det kommer en vindpust i nacken, min första tanke var NEJ. Och mycket riktigt ser jag älgen slå hovarna i backen bakom granarna vinklar från mig upp mot torn 14 för att vinkla ingen in mot ett björkslöj. Där är den utom mitt syn fält och jag meddelar Jörgen som sitter i 14 att älg på väg och efter en stund säger det PANG. Det blir tyst och så hör man på radion DEN LIGGER. Jörgen skjuter sin första älg en fin kviga GRATTIS.
Ja det här var ju enkelt säger Jörgen
Smider planer hur fan vi ska få tag i älgen

Storviltsjägare Torbjön

Ola står på avstånd och har koll på läget

En glad Jörgen sittande vid bytet

Ett glatt gäng som kallar sig älgjägare

Slit och släp

Playboy Magnus


måndag 1 oktober 2012

Då var drevjakten äntligen igång!

Dagen började med bra väder och taggade jägare samt taggade hundar. Vi började med att släppa Ronnys hund Raja på morgonen då det är hennes första säsong och som ska jagas in. Ja här behövdes inte mycket väntan förrän det var fullt drev på get och ett bock kid som kom så fint till mig Benny och jag kunde inte hålla igen så det fick bli ett kid. Raja kom fint i löpan men brydde sig inte och djuret utan fortsatte med geten. En stund senare så går 2 nya skott och då var det en bock hon kom med, hon hade bytt djur inne i såten men tyvärr så blev det bom. Vi gjorde ett löshund släpp efter detta djur med Rex efter en timmas tid men fick inte upp det och inga blodspår fanns så det hade lämnat området. Andra såten med Ozzy som går igång direkt då jag tar av kopplet men det är säket ett natt spår för han släpper rätt snart, inget annat händer här. Tredje såten släpps Raja igen och hon får upp ett vuxet djur som går av marken och buktar fint inne på grann marken. Det slutar med att hon hamnar i ett djupt dike och fastnar med västen så vi får åka dit och hjälpa henne. Sen var det dax att tända grillen. Efter grillningen så släpper jag Ozzy som får upptag på ett kid som buktar fint utom mitt hörhåll men de andra hör det fint och efter en stund så går det ut ur gran tätningen och vem står där jo Paul och gör ett snabbt slut. Så bättre premiär kan man väl knappast ha väntat sig, två kid med två unghundar. Nu tar vi nya tag på lördag.